dilluns, 9 de febrer del 2015

Sortida a Barcino

Aquesta tercera sortida es va realitzar pel centre de Barcelona. Hi érem nou noies i el professor d’Història de l’Art, el Manel. El punt de sortida fou la plaça Madrid, on primerament vam entrar a l’Ateneu Barcelonès. Allà el professor ens va explicar una mica d’història d’aquest centre, on els catalanistes de l’època es reunien principalment per a temes polítics i culturals. El professor Manel ens va destacar el protagonisme d’alguns personatges que estem estudiant en la matèria d’història: Valentí Almirall, Pompeu Fabra o Joan Maragall.
A continuació, en la mateixa plaça Madrid, ens varem dirigir a veure uns enterraments procedents de la Barcelona romana, Barcino. Les tombes, disposades als laterals d’un camí reformat, es situaven als afores de la muralla de la ciutat. El Manel ens va explicar alguns detalls de les necròpolis romanes i, en concret, de Barcino.
En tercer lloc, varem visitar les restes del temple romà d’August a Barcino. Es situava en el punt més alt de la ciutat, el Mons Taber (16,9m). S’hi mantenen en bones condicions algunes de les columnes corínties que formaven part del temple romà, a més d’un podi o altar dedicat a Flavi on hi havia una inscripció i un joc (actualment de taula) esculpit. Després d’això, vam dirigir-nos a fer un passeig i mirar algunes paradetes de la fira típica nadalenca de Sant Llúcia. De camí, vam parar-nos a analitzar amb detall algunes de les obres d’un museu d’art modern on l’expressivitat hi predominava. Just al sortir, vam berenar.
Avançant i passejant per carrerons del casc antic, el Manel ens va ensenyar algunes botigues amb històries curioses com per exemple una formatgeria molt famosa i una tenda de cotó molt antiga. A més ens va explicar la llegenda de la plaça de l’Àngel, exemplificant-ho amb algunes figures presents en la mateixa plaça. Tot just acabada la explicació, vam anar a la Parròquia de Sant Màrtir Just i Pastor on ens vam trobar amb un dels organitzadors del menjar nadalenc de la comunitat de Sant Egidi. És una associació caritativa que dona de menjar i ajuda a totes aquelles persones que, desgraciadament, viuen al carrer i no poden gaudir ni d’un mínim privilegi.
Sortint d’aquest església ens vam dirigir a la Plaça Sant Jaume on vam veure el pessebre típic que es fa cada any. Aquest any consisteix en un pessebre en miniatura ja que ho veus des d’un punt més alt, un vaixell. Ambientat en l’antiga ciutat romana de Barcino. Ja finalment, vam dirigir-nos a visitar alguns carrerons i tendes famoses o importants de la zona amb diferents particularitats cadascuna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada