dijous, 14 de març del 2013

Visita al Museu Arqueològic i al Teatre Grec


Dijous passat els alumnes d'Història de l’Art vam realitzar la nostra tercera sortida, una sortida marcada per la incertesa del temps, però que finalment va valdre la pena tirar endavant. Aquesta consistia en visitar el Museu Arqueològic de Barcelona i el Teatre Grec.
 Al primer lloc on ens vam dirigir va ser al Museu Arqueològic. Abans d'entrar hi però, vam posar a prova els nostres coneixements d'arquitectura observant la façana del mateix museu. Després de comprovar que portàvem  la lliçó al dia vam començar la nostra visita a l’interior del museu on ens esperava un interessant recorregut per la història de la humanitat.
La primera de les etapes que ens trobaríem seria la Prehistòria. Allà vam poder observar tota mena d'instruments que utilitzaven els homes prehistòrics per caçar, pescar o esquinçar la carn dels animals, com fletxes, pedres perfectament esmolades, canyes… A més ens va sorprendre el fet de que molts dels ornaments fets de pedretes i ossos (collarets, braçalets i arracades) que duien les dones d'aquella època, eren ben semblants als d'ara i que per tant, és cert que la moda sempre torna.
En aquesta fascinant i llarga etapa, els homínids començaven a tenir un sentiment de grup, de pertànyer a un col·lectiu, i és per això que vam poder veure urnes amb diferents inscripcions que diferenciaven la seva procedència.
De l’art grec ens van cridar l’atenció uns gerros pintats i una tassa molt curiosa amb forma de cap de cabra. L’etrusc ens va captivar amb la seva diferent idea d'assumir la mort d'una manera serena, feliç i sense dolor mostrant-nos-ho a través d'un dels seus sarcòfags. Tot tipus de minúsculs recipients pels perfums i essències de l’antiguitat se'ns mostraven davant d’Asclepi, el Déu de la medicina. Passejar per aquell museu ens feia descobrir petits detalls de les antigues civilitzacions que trobàvem del tot actuals.
Pujant a la planta de dalt ens vam trobar amb un espai circular dedicat a l’antiga Roma. Allà vam poder gaudir de tot tipus d'obres  sarcòfags amb relleus alts molt ben treballats, maquetes de temples romans, de necròpolis, mosaics, busts tan de marbre com fets amb la tècnica de la cera a la fosa perduda, i fins i tot curioses figures en representació de l’erotisme romà. D’aquesta manera s’acabava la nostra visita al museu.
Finalitzat el nostre recorregut històric ens vam dirigir cap a un punt més alt de la muntanya de Montjuïc on després de travessar uns bonics jardins guarnits de flors, ens hi esperava l’imponent Teatre Grec. Tenia totes les característiques d'un teatre d'aquella època: l’aprofitament del desnivell de la muntanya, la orquestra circular, la disposició jerarquitzada de les cadires a la càvea… Malauradament però, al comprovar l’acústica del teatre llançant una moneda al terra des del centre de l’orquestra, no vam sentir el seu soroll des de la part alta del teatre tal com passa en el d’Epidaure, que és el que havíem estudiat a classe.
La nostra sortida al museu arqueològic i al Teatre Grec s’havia acabat i un dijous més, tornàvem a casa amb el cap ple de nous aprenentatges.

Núria Vinyals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada