Context de l’art romànic a Catalunya
En aquest àmbit de presentació de la col·lecció d'art romànic s'exposen obres que il·lustren les diferents tècniques artístiques i les tipologies que es treballaven a Catalunya en aquesta època, des del segle XII i fins al XIII. Apareixen mostres de pintura sobre taula, elements d'escultura en pedra, talles en fusta i objectes treballats en metall, altres tècniques i objectes propis del romànic català.
Sortida
El dijous 28 de febrer vam sortir amb els alumnes del grup de història de l’art al MNAC (Museu d’Art Contemporani de Catalunya) per veure l’art romànic.
Encara que el temps no acompanyava gaire, vam poder gaudir d’algunes de les obres més importants que encara es conserven del romànic. L'absis central de Sant Climent de Taüll, amb la figura imposant del Crist en Majestat, és una de les obres mestres de la pintura romànica, i un dels punts culminants d'aquest recorregut. També vam veure els tres trams centrals dels cinc de què es compon l'atri de l'església de Sant Vicenç de Cardona, consagrada el 1040 i una de les obres cabdals de l'arquitectura del segle XI a Catalunya.
També podem destacar la Lapidació de sant Esteve, que deuria formar part d'un cicle dedicat a sants i el mural de la vall de Boí de la qual es conserva bona part de la decoració de l'interior, on s'hi desenvolupa un profús programa d'imatges, presidit per una Epifania a l'absis central. A més a més, hi ha el Frontal de Santa Maria d’Avià on a la part central la Verge i l'Infant presideixen el frontal i als laterals s’hi representen diferents escenes.
La talla en fusta és un altre dels terrenys artístics característics del romànic català. Tot i que no vam poder contemplar la Majestat Batlló hi havien altres crucifixos i també la Mare de Déu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada