divendres, 19 d’octubre del 2012

Visita al centre de Barcelona

A la sortida del dijous dia 27 d'octubre de 2012 els alumnes d'Història de l’Art de l’escola Jesús, Maria i Josep vam fer una sortida pel centre de Barcelona amb l’objectiu –amb el conjunt de sortides que farem durant tot el curs- tenir una visió completa de la nostra ciutat. Els llocs visitats foren els següents: la Rambla de Canaletes, el Portal de l’Àngel, els magatzems Jorba, l’església de Santa Anna, el carrer Tallers, l’Ovella Negra i l’antiga Maternitat.


Rambla de Canaletes
Canaletes rep aquest nom pel canal d'aigua que baixava des de la muntanya i que abastia la font del mateix nom, ara lloc de celebració pels barcelonistes, i que era on acabava la muralla, de la qual vam poder veure una part baixant amb l’ascensor del metro.
En la mateixa deu es diu que hi va beure Maria Cristina, la dona de Ferran VII i més tard regent de la futura Isabel II. El fet curiós és que hi va beure amb porró, un dels símbols catalans per antonomàsia, pel fet de ser indecorós beure del raig directament.
Així mateix, també vam conèixer el perquè de la cançó popular catalana que diu: el gegant del pi, ara balla ara balla, el gegant del pi ara balla pel camí [...]. El gegant de la ciutat, ara balla ara balla, el gegant de la ciutat ara balla pel terrat. Quan balla pel camí, balla per l’actual cantó dret de la rambla per on passen els cotxes, que abans era per on passejava la plebs; mentre que quan balla pel terrat, ho fa pel bell mig del passeig, per on ho feia la burgesia.

Portal de l’Àngel
Era una torre de vigilància de la muralla medieval. Vicent   Ferrer (València, 1350 - Gwened, Bretanya, 1419), que va ser un dominic valencià que recorregué mitja Europa predicant la seva moral i visió del cristianisme, va veure a la torra un àngel que brandava una espasa per defensar Barcelona. A partir de llavors es començà a arrelar la llegenda de l’àngel.
La devoció per l’àngel protector va augmentar exponencialment quan el poble li demanà que els lliurés de la pesta i així ho féu. Llavors va esdevenir un mite definitiu, fins el punt que les mares li demanaven que vetllés pels seus fills.
Ara, a la part façana lateral del Banc d’Espanya s’hi troba una estàtua que en fa referència.

Magatzem Jorba
Un dels primers grans magatzems de la ciutat, en un edifici de neoclàssic francès on hi apareix la figura de Hermes (el déu missatger grec). També van ser els pioners en l’aspecte de cridar l’atenció del públic: tenien un mico a la cinquena planta que feia les delícies dels infants.
El conjunt escultòric que es troba a la façana diu Labor omnia vicit (“El treball sempre venç”) i el formen Hermes i Ceres, els quals, en posició protectora, guarden el comerç i la feina dels barcelonins.

Església de Santa Anna
No hi vam poder accedir, la qual cosa no ens va impedir de veure i admirar el claustre gòtic, així com l’església  del segle XII té elements tant del gòtic com del romànic. Allí vam fer un repàs dels elements arquitectònics que havíem après a classe.
La creu de terme, just al costa de l’església, contenia molta de la simbologia cristiana, gràcies a la qual vam poder distingir diferents sants (Sant Pau per l’espasa, per exemple).

Carrer Tallers
Aquest és el carrer de la carn, on es tallaven les diferents carns. Tanmateix no només eren carnissers, car, eventualment eren cridats per fer alguna execució: una feina amena.

Ovella Negra
Antigament un magatzem (s. XIV), enguany un lloc perquè la gent emmagatzemi alcohol a l’estómac.

Maternitat
Passem del ferum del carrer Tallers per passar al carrer de les Ramalleres, amb l’olor a flors que es desprenia en fer el rems que després serien venuts a les Rambles. Allà hi trobàvem la Maternitat, al costat de l’actual Facultat de Geografia i Història, on els fills de moltes mares solteres eren deixats a una ordre religiosa per mitjà d'una porteta giratòria.
Marc Flores
2n BATX A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada