dilluns, 20 de desembre del 2010

Visita al MNAC

La sortida d’història de l’art d’aquest dijous, 16 de desembre, ha consistit en una visita (gratuïta) al MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya). L’excursió ha durat hora i mitja i hem tingut l’oportunitat de contemplar les obres d'art del gòtic que allí s’exposen, com són diverses escultures, especialment de marededéus, retaules, laterals d’altar, talles en fusta, etc.
Per desgràcia no hem tingut l’ocasió de contemplar les obres del romànic, ja que la sala corresponent romandrà tancada la resta de la temporada, però tampoc haguéssim disposat de temps per fer les dues coses, no almenys aquesta mateixa tarda.
Aprofitant l’ocasió, un parell de companys han fet l’exposició de dues obres catalanes que entren a la selectivitat, i la majoria d’obres restants han estat explicades pel nostre guia i professor d’història de l’art (també gratuït).
En resum, aquesta ha estat una visita molt productiva, tant per l’esforç físic que hem realitzat per arribar a les portes del museu com pels conceptes nous que hem après sobre l’art, sobretot si es pot viure i experimentar cara a cara i no tan sols a través dels llibres de text.

divendres, 17 de desembre del 2010

Els mils camins del laberint


Dijous, 26 de novembre de 2010, en una fresca tarda gairebé hivernal, vuit alumnes i el professor d’Història de l’Art vàrem endinsar-nos en el misteriós i enorme Parc del Laberint d’Horta, un dels jardins més bells que hi ha a tota la ciutat de Barcelona, si no el que més. La visita va durar unes dues hores i varem poder veure gran part del recinte. El parc és el jardí d’una gran vivenda propietat del marquès de Llupià, de Poal i d’Alfarràs: Joan Antoni Desvalls, també dissenyador del jardí. Al morir, la propietat va recaure a mans de l’Ajuntament de Barcelona, que la va obrir al públic a partir de l’any 1971.
Un cop a dins, varem observar un seguit de figures rampants, en senyal del poder econòmic del que gaudia la família que vivia allí. Tot seguit, el grup va dirigir-se al Laberint, la part més important del jardí on es contraposa el tema de l’obra: l’amor. D’una banda, un amor juganer que ens porta a recórrer camins insòlits i a trobar-se amb la nostra mitja taronja, que és el que representa el laberint en si; d’altra banda, l’amor perdut, el desamor, i la tristesa que aquest comporta, representat en l’escultura d’una deessa que queda completament petrificada. I es que, pensant-ho fredament, l’amor pot ser causa de la nostra felicitat i, alhora, de la nostra tristesa. A continuació, superant les dues escultures de damunt del laberint i anant cap a la part del darrere, varem poder observar una part emotiva del jardí, dedicat a una deessa que va plorar la pèrdua del seu amat fins al punt que les seves llàgrimes van fer un preciós llac situat a prop de la vivenda. Cal dir que tot el recinte estava impregnat d’una emotivitat que el fa màgic, bell i és font inspiradora per als qui recorden moments del passat.Per acabar la sortida, varem passar per l’altra banda del laberint, on hi ha un seguit de jardins neoclàssics i romàntics amb plantes i flors sobretot a la zona del sòl (en altres parts del parc hi havia indrets amb fulles i flors per les parets o fins i tot pels sostres). En general la sortida va agradar molt al grup; el fet de ser més nombrós també va ajudar, i per tant animem a tothom a que vingui amb nosaltres a gaudir d’una bona estona.

dimecres, 15 de desembre del 2010

Alumnes de Química: a simular

Aquí teniu alguns links relatius amb el treball amb àcids i bases que us poden resultar interesants. El primer d'ells us permet fer una simulació de valoració àcid-base i també corbes de valoració. El segon link és visualment més vistós però amb les mateixes prestacions. I una tercera opció de l'estil.
També podeu visionar aquest vídeo per veure com es fan les valoracions àcid-base. O també aquest altre.

dijous, 9 de desembre del 2010

Visita al Museu Arqueològic de Catalunya

Un grup format per 4 alumnes de 2n de Batxillerat varem anar a visitar una exposició al Museu Arqueològic de Catalunya, situat al Passeig de Santa Madrona de Barcelona, al districte de Sants, el dijous 25 de novembre amb el professor de la matèria d’Història de l’Art.
Primerament, el recorregut ens va portar a una mostra de la prehistòria, on hi havia exposades restes de puntes de llança, pedres afilades, complements com arracades o collarets, així com també gerros i representacions dels poblats que van viure durant aquella època. A continuació, varem veure restes de frisos, escultures i mosaics de les èpoques clàssica i bizantina. Va destacar, sobretot, la figura d’Asclepi, el déu de la medicina.
Seguidament, el pis superior mostrava restes de la Barcelona romana, així com altres mostres d’art de l’època de més esplendor de Roma. Mentre observàvem aquelles obres, anàvem posant en pràctica tot l’aprés a les classes. Ens va semblar interessant el fet que, antigament, a Barcelona hi hagués un monument arquitectònic d’aquelles dimensions.
Finalment, ja fora del museu, decidirem anar a veure el teatre grec, situat just darrere del museu en una zona amb jardins força ben aconseguits. El teatre és la visió exacta del que varem treballar a classe, el podríem relacionar amb el teatre d’Epidaure, no per les seves dimensions, sinó per la seva estructura.
En resum, tots quatre alumnes coincidim que la sortida proposada pel nostre professor va resultar molt profitosa, ja que considerem que és una manera més amena d’aprendre i aplicar el que fem dia a dia. Esperem repetir-ho aviat!

dimarts, 19 d’octubre del 2010

15a Setmana de la Ciència

Del 12 al 22 del proper mes de novembre se celebra la 15a edició de la Setmana de la Ciència, amb l'objectiu d'estimular l'interès per la ciència entre el jovent.
En el marc d'aquesta setmana, el Departament d'Educació vol promoure el Dia de la Ciència a les escoles, una jornada que tindrà lloc el proper 17 de novembre i que inclourà la convocatòria de concursos i l'organització de conferències.
Des del col·legi i en la mida en que sigui possible conciliar el dia a dia amb el calendari de propostes, procurarem participar-hi.

dijous, 7 d’octubre del 2010

Història de l'art: Artevistas

30/09/10
Avui dijous, els alumnes d’història de l’art hem fet una sortida per Barcelona, amb la finalitat d’aprendre fora de les aules tancades, davant d’una pissarra i asseguts en un pupitre escoltant el professor. Sinó que hem volgut descobrir, conèixer i sentir Barcelona, la nostra ciutat, una ciutat viva, plena de cultura i art.
Aprofitant “Artevistas” (Passatge del credit, 4 08002 BARCELONA), que és una galeria d’art de noves generacions, hem pogut anar a l’actual exposició (que té lloc des del 9 de setembre fins el 24 d’octubre) de “La edad de la oscura razón” de l’artista Irene Bou, però també hem pogut trobar altres artistes com: Chimera, Dana Hellín, Phao, V.Michel, Peta, Haub, Matt Sesow, Bragança, Hartz, Van Steen, Bonet, Jenny Paratilla, J.Rico, Villafane…
Cada un d’ells amb el seu estil, la seva intensió i el seu missatge. Per exemple: Irene Bou diu: “La pintura es mi salvación, da a mis sufrimientos constante estimulo y vida” En ella trobem uns quadres plens de ràbia, de tristor, d’ ironia, de depressió…
En canvi Bonet, expressa alegria, relaxació, diversió, felicitat…
Cada un d’ells amb un missatge i uns sentiments molt diferents però que aconsegueixen el seu objectiu: arribar a totes aquelles persones que mirin el quadre.
Ha estat una tarda diferent, una manera diferent d’aprendre les coses, en contes de mirar una pissarra o un llibre; contemplar, sentir, reflexionar sobre un quadre o una escultura, arribant així a diversos pensaments, diverses opinions i sobretot diversos sentiments.

Núria Beltran

dimarts, 14 de setembre del 2010

Les PAU: exàmens i informació de les matèries

La Generalitat de Catalunya proporciona als docents i als alumnes informació sobre les proves PAU. En aquest link hi trobareu informació general sobre aquestes proves, enunciats d'exàmens i pautes de correcció corresponents als tres darrers anys, informació específica per a cada matèria...

En el moment de fer aquesta entrada alguns dels continguts fan referència a les PAU de juny i setembre de 2010, però d'altres són vàlids ara i els que no ja s'actualitzaran quan arribi el moment.

Que us resulti útil i profitós.

divendres, 10 de setembre del 2010

Tallers i pràctiques a l'ETSEIB

L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), com a institució acadèmica de referència en l'entorn universitari català ofereix als diferents instituts de secundària, entitats educatives i centres de recerca educativa la possibilitat de gaudir de diferents activitats de difusió científica i tecnològica. Tallers i pràctiques en laboratori adreçats especialment a l'estudiantat interessat en l'amplíssim ventall d'opcions que ofereix l'Enginyeria Industrial.

Aquells alumnes que vulgueu assistir-hi, cliqueu aquí i podreu obtenir informació de les diferents pràctiques i tallers i fer reserva de plaça. Es respectarà estrictament l'ordre de sol·licitud de plaça, per tant, aquells que estigueu realment interessats, no us demoreu i feu ja la vostra sol·licitud.

En el cas que alguna d'aquestes activitats coincidís amb el vostre horari lectiu, penseu que les classes no s'aturen i que les pràctiques o tallers podrien coincidir amb dies amb activitats avaluables a escola.

dijous, 2 de setembre del 2010

Orientació acadèmica

Si voleu conèixer tots els detalls sobre els Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) cliqueu aquí. Podeu trobar l'oferta d'estudis, les seves característiques, els requisits d'accés i a més a més informació de la prova d'accés per aquells alumnes que faran els 19 anys al llarg del 2010.
També podeu trobar al web de la Generalitat un recull molt extens sobre l'oferta educativa de les universitats catalanes i les sortides professionals associades als diferents graus. Si cliqueu aquest link podreu filtrar la informació en base a diferents criteris de cerca, com ara branques, universitats, per comarques i fins i tot generar el teu propi llibre amb les dades que et semblin més rellevants.

Camins...

Tot seguit us transcrivim els versos que ahir vàrem citar a la reunió de pares. Aquest antic poema japonès expressa l'emoció que el nostre cor experimenta quan l’educació – o acompanyament- es transforma en felicitat. Tota una paradoxa, ja que en aquest cas la felicitat s’esdevé en el mateix moment en què els nostres fills i filles ens diuen adéu i l’acompanyament s’ha acabat. Són, sens dubte, un bon resum en clau poètica de la nostra xerrada.

Em preguntes quina és la suprema felicitat a la terra?
Escoltar la cançó d’una nena que s’allunya
Després d’haver-nos preguntat el camí [i,
Ara em diu adéu amb la mà, tot somrient].



Finalment i per acabar, us convidem a escoltar una bonica cançó del grup musical Sopa de Cabra. El títol d’aquesta és Camins. A vegades els camins s’esvaeixen i caduquen, però sempre podem tornar a començar, i encara que no és senzill saber cap a on hem de marxar, escoltem el nostre cor i trobarem camins nous.


Salutacions !!!







2n BTX: reunió de tutors i pares d'alumnes

Benvolguts pares i mares,


El curs ja ha començat i amb aquesta reunió també volem encetar la nostra tasca com a tutors dels vostres fills i filles. Volem que aquest nou curs sigui, en tots els nivells, ben profitós. La nostra preocupació va més enllà de les qualificacions acadèmiques perquè estem convençuts que no hi ha bons resultats, si no hi ha, també, una sòlida formació i creixement personals. A continuació, us detallem els aspectes de què tractarem:


I. Consideracions prèvies
  • Característiques generals del curs: ritme intens, final d'una etapa acadèmica i personal, accés a estudis superiors (FP, Universitat).
  • Trets psicològics i caracteriològics dels nostres alumnes de 2n de Batx.
II. Estructura del curs i calendari
  • Horari de l'alumne: 2n BTX A i 2n BTX B
  • El calendari escolar 2010-2011
  • Principals esdeveniments acadèmics (dates i dades): matèries pendents, lliurament TR, exposicions orals TR, exàmens avaluació, viatge d'estudis a Itàlia, avaluació final ordinària, festa comiat, preparació PAU, preparació proves extraordinàries, exàmens PAU, proves extraordinàries, avaluació extraordinària, exàmens PAU setembre.
  • 3ª avaluació i proves PAU al juny.
III. El dia a dia dels nostres alumnes
Pel que fa a l'estudi,
  • On, com, quan i amb qui estudien els nostres alumnes?
  • L'estudi diari: realitat o ficció? Tres tardes lliures.
  • Reforç: per què? quan?
Quant a les activitats extraescolars,
  • Quantes? Quines? Quan?
  • Estudi de llengües estrangeres. Convocatòries de First Certificate.

I en darrer lloc, el temps lliure
  • Com són els caps de setmana dels nostres alumnes?
IV. L'acció tutorial
  • Tutoria amb els alumnes: 1 hora lectiva amb els alumnes.
  • Tutoria amb els pares: entrevista i butlletins de qualificacions.
  • Principals incidències de la gestió tutorial: absentisme i retards; la manca de comunicació...
V. L'orientació professional i acadèmica
  • Des de la coordinació de batxillerat: el coordinador programarà les sessions informatives dintre de l'escola (exalumnes, representants de diferents universitats o de centres especialitzats en FP) i també prepararà les visites a les jornades de portes obertes de les diferents universitats catalanes.
  • Des de la tutoria: el tutor abordarà aquesta qüestió a través de l'entrevista personal amb l'alumne i la família.
VI. Les sortides i les festes d'escola
  • Sortides i activitats relacionades amb els continguts i temaris de les matèries que cursen els alumnes: literatura, història de l'art, llatí, química, biologia...
  • Viatge d'estudis a Itàlia.
  • Festa de comiat
VII. Consideracions finals
Nosaltres mirem el futur amb optimisme. En efecte, ho podem fer perquè creiem en l'esforç i el treball constant del dia a dia. El camí es fa així. Contràriament, sense esforç ni treball el futur esdevé obscur i insegur. Els nostres alumnes ho saben i així ens ho han ensenyat, perquè nosaltres també n'aprenem d'ells cada dia.
Bona nit i bon curs !!!

Benvinguts i benvingudes tots/totes

Iniciem el curs i ho fem amb novetats: professors, matèries, llibres, aules, PAU i ... un blog pensat per a facilitar el funcionament de la tutoria de 2n de batxillerat.

Voldríem que 2A+2B fos una plataforma on alumnes, pares i professors de l'escola puguem comunicar-nos d'una manera activa més enllà de l'espai físic de les aules.

Us imagineu la quantitat d'aplicacions i utilitats que ens pot donar el ciberespai? Il·limitades, sens dubte. Per exemple: links interessants, les vostres opinions i inquietuds, el viatge d'estudis, orientació acadèmica i tràmits administratius, gestió del calendari acadèmic...

Esperem que vosaltres sigueu els veritables protagonistes d'aquest blog i que el feu créixer amb les vostres aportacions.

Bon curs a tothom i ens veurem a les aules ... i a 2A+2B !!!

dimecres, 1 de setembre del 2010

Notes PAU: una simulació

Posem a la vostra disposició un full Excel que serveix per a calcular notes seguint el funcionament de les noves PAU. La idea és, no tant fer una simulació amb notes fictícies, sinó més aviat valorar la importància de triar bé la distribució de les matèries de modalitat entre les fases general i específica.
En una de les columnes hi ha unes cel·les destinades a introduir les notes d'expedient de batxillerat, les notes de les matèries comunes i les de tres matèries de modalitat. També s'han d'introduir els coeficients de ponderació (0,1 o 0,2) corresponents a les tres matèries de modalitat. La resta de cel·les estan protegides i no hi podreu escriure.
El full de càlcul us proporcionarà tres càlculs diferents, en funció de quina de les tres matèries de modalitat forma part de la fase general i quines dues de la fase específica. En el cas que la fase general no arribi a 4 o que la mitjana ponderada de la fase general i la nota d'expedient (40% i 60%) no arribi a 5, el full de càlcul ìndicarà que el resultat és Insuficient. Aquelles notes de la fase específica que no arribin a 5 no sumaran res a la puntuació definitiva.